Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Za každého režimu máte právo výběrum jestli budete nahoře nebo dole. Tohle není výdobytek kapitalismu. Kimova rodina si taky vybrala.

Vzhledem k tomu že kapitalismu se dnes nejvíce daří v Číně, bych s kapitalismem vůbec nespojoval svobody. Každému kapitalistovi jsou svobody jen na obtíž. Leda by to nebyl asociál, ale pak se budeme bavit nikoli o kapitalismu, ale osvíceném kapitalistickém  jedinci.

Omezit dělení jen na dva tábory, kapitalismus- socialismus, to je manipulující zjednodušení. Ono se v něm potom levně dá vytvořit iluze, že snad v době socialismu vládli dělníci... hahah.

V době socialismu vládli ti, kteří chtěli být nahoře a tvrdě riskovali. Ale tyhle atributy vy řadíte ke kapitalismu, mno ... trochu to bude složitější.

1 0
možnosti
Foto

Co třeba národní socialismus? Kimova rodina si snadno vybrala, možná si také nevybrala (protože je to celkem jasné), na rozdíl od jiných Kimů (z gulagů). Svoboda. Bez svobody není svobodné rozhodnutí o kariéře, ale má jisté (či spíše nejisté) hranice. Čína, kapitalismus se socialistickou tváří? Kapitalistovi, kterému je svoboda na obtíž není kapitalista, ale sobec. O sobectví bychom mohli debatovat dlouho. Snad možná pojem "zdravé sobectví." V dobách socialismu tvrdě riskovali? Tam bych spíše hovořil o strachu tvrdě neriskovat život ( v letech padesátých) a kariéru nejen svou (v dobách normalizace). 

  Pokud to shrnu, opět tvrdím Chvála kapitalismu a doplním po Vašem, svobodném. A svoboda je? Nedělej druhému to, co nechceš, aby druzí dělali Tobě. Proč? Protože nic nehrozí, ve svobodě jen osobní rozhodnutí.

0 0
možnosti
Foto

žádný režim není tak dobrý, aby jiný nemohl být ještě lepší. Proto též jí kapitalisnmus chjválím, ale na socialismus opravdu, ale opravdu, nemá Rv!

2 2
možnosti
Foto

Pročítáním komentářů jsem se dozvěděl jen to, co mohu očekávat. ;-D;-D;-D To, co slyším téměř všude...

1 0
možnosti

Kapitalismus je sice slovo v jednotném čísle, ale těch variant od Afriky přes Ameriku do Skandinávie je neúrekom. Ten náš je dnes tak nějak v agonii - stagnace ev. propad a cesta ven? Současní vládci říkají za rok bude lépe, ale je to jako v hospodě - dnes za peníze, zítra zdarma. Anebo ten rok bude tzv. uherský.

3 0
možnosti
Foto

Jenom maličkost. Pivo nikdy za 2,- Kčs nebylo. Počátkem 60. let, kdy jsem pivo začal pít, stálo asi 1,30, pak dlouhá léta 1,70 a pak si už nejsem jist, snad 2,40, ale za celou částku myslím nebylo nikdy.

0 3
možnosti
Foto

:-)))) ano. Desítka za 1.70 a dvanáctka asi 3.60, ale to nevím přesně. Plzeňský? Pokud bylo. I když je pravda že v Ústí nad Labem na vojně tam bylo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz