Diskuse

Berlin 1984

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lluher

13. 11. 2009 9:48
Cudáci dederoni

Dederoni měli možná menší platy než u nás, ale východní marka stála 3 Kčs a při těch jejich cenách byli na to podstatně líp než my. Však bylo všeobecně známo, že NDR je výstavním oknem socialismu, z RVHP tam plynuly nemalé dotace.

0 0
možnosti
L

lluher

13. 11. 2009 9:49
Re: Cudáci dederoni

opravuji Chudáci

0 0
možnosti

Tramp_007

12. 11. 2009 5:26
Neměl tušení o

Berlínské zdi?8-o8-o8-o Vy jste asi realitu vůbec nevnímal nebo jste chodil na PŠM už od kolébky a slepě tomu věřil?

0 0
možnosti
VH

Mlejnak

12. 11. 2009 9:33
Re: Neměl tušení o

Asi máte pravdu. Já dost cestoval. Nechápal jsem chudobu v Rumunsku, byť jsem ve vlaku vyslechl do češtiny přeloženou verzi o tom, jak se tam žije špatně. Nikdy jsem nebyl na Západě. Nemohl jsem porovnávat. Ti, co tam jezdili mi nic neřekli. A jednou jsem při rozhovoru v hospodě dostal přes hubu, protože jsem nevědoucí pronesl, že nebýt Rusáků v roce 1968, jsme v pr...

Po revoluci se okolo mě začali rojit chytrolíni, kteří najednou věděli vše, před tím mlčeli. Mohl jsem si to zjistit sám, že? Ale já poslouchal maďarskou verzi Svobodné Evropy, s hudbou. Těsně před revolucí jsem jakožto student prohlásil, že jsem Marxista. A přesto jsem měl velké problémy, když jsem chtěl utíkat z Velenic do Rakouska. Zvláštní, že? Sám to nedokážu pochopit. Dělat chytrého a statečného až když nám nic nehrozí, to dokáže každý. Ale chtít nevědoucí poznat Západ, utíkat přes hranice, a nechat se zastřelit třeba jen ze zvědavosti? Ano, o zdi jsem skutečně nevěděl. A utíkat, to jsem si nakonec rozmyslel.

0 0
možnosti
P

PetrBrno

11. 11. 2009 23:10
Co to je za blábol?

8-o  Především o západním Berlíně u nás věděl snad každý. Je teda možný že vás soudruzi rodiče zapomněli informovat. To že tam stojí zeď jsme se učili i ve škole. Některý věci se zkrátka zamlčet nedaly, byť jejich důvod byl pochopitelně "mírně" změněm. Ostatně stejně to bylo i s hranicí u nás. Za  "železnou oponu" se totiž komunisti nestyděli, naoppak se s ní chlubili. Pro cestu do NDR stačil platný cestovní pas. Naopak občanský průkaz byl majetkem státu a nesměl opustit jeho území. Takže žádná doložka k němu neexistovala. Bezvízový styk mezi ČSSR a NDR byl zaveden v roce 1972. Také nevím o tom že by byla směna Kčs/DEM nějak limitována. Já si je kupoval v Čedoku.

0 0
možnosti
PM

ptasek

12. 11. 2009 6:51
Re: Co to je za blábol?

S tím OP nemáte tak docela pravdu. K cestám do některých zemí socbloku se opravdu vydával k OP doklad, se kterým se mohlo vycestovat. Já osobně jsem ho určitě využíval pro cesty do PLR a snad i do MLR.

A ty marky mohly být limitovány taky. Jako např. forinty, kterých jste jednu dobu dostal jen 200 na den a to ještě jen ve formě šeku.

Ono totiž ti soudruzi se kolikrát přes veškeré družby nedokázali mezi sebou ani pořádně domluvit. Takoví to byli internacionalisté zasr... .

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

11. 11. 2009 20:36
Cesta do pravěku

Zní to neuvěřitelně, ale byla to pravda. A dnes?    Nemá se na to zapomenout, na tu klec či špatně udržovanou zoologickou zahradu velkého rozměru od Vladivostoku až přes Labe..........

0 0
možnosti
VH

Totedyne

11. 11. 2009 21:13
Re: Cesta do pravěku

No pravda to asi byla, ale ...  O berlínské zdi se sem tam občas něco napsalo i v našem oficiálním tisku. I když opravdu velmi málo. A postavení zdi bylo zdůvodňováno a hájeno ekonomickými zájmy NDR. Kdo poslouchal zahraniční rozhlasové vysílání, tak o zdi věděl daleko více.

Pak si nejsem jistý tím tvrzením o polovičních mzdách v NDR a nižších cenách, než v ČSSR. Jinak je článek pravdivý, například že se nedalo jezdit tak jednoduše (individuálně) do Polska, nebo SSSR je pravda.

0 0
možnosti
  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz