Potkal jsem anděla 5. - povídka na pokračování

Začal třetí týden pobytu v nemocnici a Milana čekalo jedno důležité vyšetření. Na vizitě mu bylo řečeno, že zřejmě přišli na důvod, proč má tak vysoký tlak. Lékaři totiž zjistili, že jde zřejmě o poruchu ledvin, ale tomu stejně nerozuměl. Nikdy se o takové věci nezajímal. Dny a noci stále utíkaly pomalu. Telefonáty se ženou byly stále na stejné téma. Sestřičky už znal skoro všechny a už také prošel celý park nemocnice. Jednou ho navštívila jeho matka, ale ta mu pouze řekla, že si alespoň odpočine. A že všechno zlé je k něčemu dobré.  

Čekárna byla plná lidí. Jeden jeho kolega se na něj díval, pokyvoval hlavou a cosi si pro sebe povídal. Nebylo mu rozumět. Milan sedíval nepřítomně ke dveřím a v ruce držel obálku, kterou mu předal vojenský lékař na útvaru. Před třemi dny se vrátil z vojny a měl nastoupit po dvou letech do svého zaměstnání. Neměl vůbec tušení, co v obálce je, ale měl strach jí otevřít. Vzpomněl si na slova doktora četaře absolventa, když opouštěl bránu útvaru.

"Tu obálku nesmíte za žádnou cenu otvírat", řekl a zasalutoval.

Milan dostal strach. Vůbec za celou vojnu se naučil mít jen strach z čehokoliv. Poznal jen křik, rozkazy, ztrátu svobody a na to on nikdy nebyl zvyklý. Ostatní odcházeli také do civilu, byli veselí a těšili se domů . Ostatní za někým jeli. Milan si myslel, že také, ale dívka, se kterou si dopisoval mu už dávno nevěřila. Tak prostě jel jen tak domů, za matkou, otcem a sourozenci.

Stále ho pronásledoval strach, jestli neudělal něco špatně, jestli za to nebude potrestán. Jeho víra natolik zeslábla, takže už si v ničem nevěřil. Z chlapa, který na vojnu přišel se stala třesoucí se troska.

Otevřely se dveře: "Tak pojďte dál", řekla sestra v ordinaci železničního lékaře, doktora Smejčka.

Milan se posadil na židli a podal mu obálku: "Tak jsem zase zpátky", řekl a trochu se usmál, i když neměl důvod. Tušil co je v obálce a věděl co ho čeká v dalších letech. Nevyplácí se příliš vyhýbat se vojenským povinnostem. To vás potom nemají lidé v civilu rádi. Lepší je dva roky mlčet a držet krok a potom v klidu užívat civilu. Nebo zažít to, co si málokdo dovede představit.

Lékař otevřel obálku a dlouho pročítal list, na kterém byla dlouhá zpráva o zdravotním stavu vojína základní služby. Potom se podíval na Milana a krátce zdělil tu krutou pravdul: "Vy už nemůžete dělat svojí práci".

Zarazil se: "Jak to?", vlastně to čekal, ale jen tak se podivil.

Lékař se na něj díval, jako by něco závažného provedl: "Prostě nesmíte do kolejiště!", zvýšil hlas.

Milan se zvedl ze židle a zamířil zpět na osobní odddělení železniční stanice. Mnohem dříve ale dorazila zpráva, že nemůže vykonávat své povolání a zřejmě i důvod proč. Jen otevřel dveře byl zcela jinak přivítán. Vedoucí oddělení Milanovi vysvětlil, že bude pracovat na vykládce na nákladním nádraží. Bylo to ovšem v kolejišti kam nesměl, ale tuto práci dostal zřejmě za trest, protože ne zcela splnil čestnou povinnost sloužit dva roky, a bránit tak vymoženosti pracujícího lidu. Vedoucí oddělení s ním začal jednat jako s tím nejhorším člověkem.

Šatna byla špinavá a jeho spolupracovníci byli vesměs propuštění trestanci, či jiné existence. Milan se tak zcela podřídil ze strachu jejich režimu. Vojna pokračovala dál, byla mnohem krutější, protože nevěděl kdy bude konec. Nikdy neušetřil žádné peníze, protože je všechny propil, protože je musel propít. Doma měl pak problémy, které skončily hádkami a úplným psychickým zhroucením. Místo aby bojoval, upadl. Proč bojovat, za koho bojovat a pro koho?

Zmizely všechny krásné vzpomínky a ty, které zůstaly byly už jen výčitky, strach a nechuť bojovat.

Stál pod stromem, který byl obalen jinovatkou a zářil ve svitu slunečních paprsků. V ruce držel cigaretu. Vybavil se mu jeden starý příběh, který nutil Milana alespoň na chvíli přemýšlet o sobě a o lidech, kteří mu ublížili a kterým ublížil on. Jestli tohle přinášelo nějaké řešení nevěděl, ale mohl se pohnout z místa. Kdysi dávno psal dopisy, které se líbily a tak se rozhodl, že zkusí napsat takový své vlastní ženě. Možná ho konečně pochopí.

Bufet, kam často chodil nebyl mimořádně plný lidí a tak bylo místo u stolku. Koupil si kávu, posadil se a díval se ven z okna. Byly zrovna návštěvy, ale Milan už šestnáctý den marně vyhlížel svojí rodinu. Napadaly ho různé otázky, na které by se zeptal a protože tu nikdo nebyl rovnou si v duchu odpovídal. To všechno mu ale nepřinášelo žádnou radost. Zítra jde na vyšetření ledvin, prý se to jmenuje biopsie, jediné čemu trochu rozuměl. No a pak bude ještě týden čekat na výsledek. Díval se ven, okolo prošlo několik sestřiček, uslyšel smích.

Deka na posteli byla rozházená. Byla neděle a tak se tak neuklízelo. Nebyl takový blázinec jako ve dnech všedních, ale zase byla velká nuda. Pacienti seděli na lůžkách a pozorně poslouchali vyprávění jednoho starého pána, který měl na jedné noze protézu. O nohu přišel na jednom ostravském dole, kde byl zasypán.

"Já, když byl jako tady Milan, tak jsem proháněl holky a neseděl tady jako, jako múmie. Chodili jsme tancovat do hospody, víš tam do tý v Třeboni na náměstí".

Milan se posadil a taky poslouchal.

"...no tam vedle toho baráku,jak bydlí stará Boháčková", utřel si nos do kapesníku a pokračoval ve vyprávění, "znal jsi Pavlu Novákovou?"

Druhý pacient opřel hůlku o stůl :"To víš, že jo. To byla ta černovlasá, že jo?"

Milan se otočil, otevřel šuplík svého stolku a vyndal blok. Pak dlouho přemýšlel, co vlastně napíše své ženě.

Blížila se sedmá hodina večerní, Milan stál u telefonního automatu a čekal na zazvonění.

Každý den v tuto hodinu mu volaly děti. Sedl si na lavičku, z kapsy vyndal desetikorunu a vhodil jí do nápojového automatu. Sedl si zpět na lavičku, napil se a čekal.

Trochu se lekl když telefon zazvonil, prudce se zvedl.

"Ahoj tati", ozvalo se ve sluchátku. Příjemný hlas jeho mladší dcery ho na chvíli uklidnil. Ještě více ho ale potěšilo když mu řekla, že se ho chystají navštívit.

Šel po schodech nahoru a usmíval se. Měl radost a zároveň mu na mysli vystanulo, jak by měl napsat dopis.

Sedl si do křesla na chodbě, aby měl klid. Ostatní pacienti sledovali v televizi nějakou telenovelu.

Vzal si papír, položil ho na velkou knihu, kterou si půjčil v knihovně. Podíval se do stropu a pak napsal jen: "MILÁ IVANKO".

Autor: | pondělí 27.7.2009 20:07 | karma článku: 8,41 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Český železniční špunt

Nedalo mi to, trošku se "pošťourat" v té naší železniční síti a jistému komentáři o vysokorychlostních tratích a jediné naší vyspělé železniční trati Praha- Ostrava. Myslím, že bylo pozapomenuto na další koridory, již hotové či rozestavěné. Například Ostrava- Břeclav či rozestavěné Beroun- Cheb a IV. koridor do Českých Budějovic.

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Nemám peníze na léky

Jakým způsobem jsem se dostal do toho průšvihu je asi zřejmé. O tom zde ale psát nechci. Protože si nyní nevím rady a ještě mám střechu nad hlavou a zaplacené připojení k internetu na pět týdnů.. Mohu napsat tento článek.

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní

Nemá někdo pumpičku na saně?

Nedaleko omylem napadl sníh, nedivte se, v tomto často se měnícím počasí. Sucho- potopa- požáry- vichřice. Než jsem stačil vyběhnout na kopec, roztál. Mezitím jsem ovšem sáňky na silnici píchnul. Když jsem požadoval od řidičů, zda nemají pumpičku na sáńky ani neodpověděli. Možná to dopadne jako u těch pesimistů v čekárně.

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Čím více krve, tím více zájmu. Marketing terorismu

Terorismus, války, násilí. Znásilňování dětí a žen. Jednou jsem takto zkoušel spočítat litry krve při jednom zpravodajství na TV Nova. Kauzy nepočítám. Dale Carnegie popsal jednu takovou příhodu ve své knize "Jak získávat přátele a působit na lidi." První kapitola Dvoukvérový Crowley.

17.7.2014 v 16:27 | Karma: 9,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Zvířátko a nebo člověk

Dnes jsem otevřel Facebook a doslova mě praštila do hlavy jedna stránka. Byla zřejmě založena dnes. Podle diskutujících nějaký psychopat, nemocný či nerozumný puberťák. Snad i vrah. Nebo budoucí vrah. Jedná se o stránku, máme rádi kočičky- ale mrtvé či chcíplé.

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz