Autor projektu MEUS ORBIS na dialýze

7. 07. 2009 9:15:22
Tak se mi podařilo někoho přemluvit, aby mě na dialyze vyfotografoval. Fotografii mi poslal ihned pomoci emailu a ja se mohu ukazat v plne paradě, jak probíhá moje léčba umělou ledvinou. (článek z 2. 3. 2006, na webu www.zpravyvh.cz)
dialýza
dialýzaVáclav Hejna

To na té fotce jsem skutečně já. Musím se omluvit, že jsem se nijak nestačil upravit, jen stačit zdvihnout ruku na pozdrav našim čtenářům. To se ale také nepovedlo. Vypadá to spíše jako pozdrav Lidových milicí. No nic. Prostě mě vyfotografoval dřív, než jsem stačil zareagovat přiměřeněji.


Tam vzadu to modré, to je dialyzační přístroj, kde probíhá vše, co nahrazuje ledvinu. Ta bílá trubička je vlastní dialyzátor. Z něho vedou ty tenké červené trubičky zapíchnuté docela silnými jehlami do ruky. Tudy se filtruje krev.

No a takhle to tedy probíhá. Ležím čtyři hodiny na této posteli a přemýšlím co dál. Tedy přemýšlel jsem, dnes mám jiné starosti a doufám, že moudřejší než tomu bylo ze začátku. No a naši čtenáři tak tak mohou číst o tom, jak jsem hledal, nalézal a nebo ztrácel. Jak se na mě čtenáři zlobili a nebo mě chválili.

Poděkování patří mému spolupacientovi, který chce zůstat utajen jako fotograf. Pokud máte zájem o lepší rozlišení této fotografie, tak mi napište. Můžete si mě nechat zarámovat i s dialyzačním přístrojem a nebo ukazovat těm, které dialýza teprve čeká. Můžu jim o ní něco povědět, už na ní chodím rok.

Úvod k transplantaci ledvin

Vaše ledviny nefungují a lékaři vám sdělili, že k další léčbě vašeho onemocnění je potřebná transplantace ledvin. Mnoho pacientů vkládá do transplantace svoji naději a je přirozené, že tato naděje se mísí s obavami. Transplantace je v současnosti nejlepším řešením u pacientů se selháním ledvin. Každý den v týdnu, na celém světě dává transplantace ledvin šanci stovkám vážně nemocných lidí žít aktivní život. Úspěšnost transplantace ledvin se od doby prvních transplantací podstatně zvýšila. Před dvaceti lety bylo pouze 35 % transplantovaných ledvin funkčních po jednom roce od transplantace. Nyní díky pokrokům v imunosupresivní léčbě a chirurgických technikách, se mohou téměř všichni pacienti těšit mnoho let z fungujících ledvin.

Ledviny a jejich selhávání

Lidé mají obvykle dvě ledviny, které jsou uloženy v zadní části těla pod posledními žebry. U dospělých osob je každá ledvina dlouhá asi 12 cm a váží kolem 180 gramů. Ledviny představují filtrační systém těla. „Promývají“ krev přicházející ledvinnými tepnami a očišťují ji od toxických odpadních produktů, jako je močovina a kreatinin, což jsou vedlejší produkty metabolismu bílkovin. Naše strava obsahuje mnoho různých druhů solí a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví. Ne všechny tyto soli jsou však potřebné pro váš organismus. Úlohou ledvin je vyloučit vše nepotřebné do moči. Vylučováním odpadních produktů a solí močí vyrovnávají ledviny obsah vody v těle.

Kromě toho mají ledviny několik dalších důležitých funkcí:

Tvorbu hormonů (chemických poslů), které regulují váš krevní tlak a objem krve Tvorbu erytropoetinu, který stimuluje vaši kostní dřeň k produkci červených krvinek, které přenášejí kyslík v těle Tvorbu vitaminu D, který má důležitou úlohu pro zdravé kosti.

Selhání ledvin

Ledviny jsou velmi přizpůsobivým orgánem a u většiny lidí pracují perfektně, i když je zachováno pouze 15 % jejich funkce. V případě úplného selhání ledvin však naše ledviny již nejsou schopny vylučovat toxické odpadní produkty do moči. Koncentrace odpadních produktů v krvi narůstá a objevují se potíže.

Chronické selhání ledvin je progresivní stav, kdy jsou ledviny nezvratně poškozeny.

Existují dva typy selhání ledvin. U akutního selhání ledvin, ke kterému dochází po náhlém závažném poškození ledvin, mohou ledviny na krátké období přestat fungovat. Poté se částečně nebo úplně zotaví. Chronické selhání ledvin je progresivní stav, kdy dojde během dlouhého období (často mnoha let) k nezvratnému poškození ledvin. Tento stav se může vyvinout jako důsledek infekce, cukrovky, vysokého krevního tlaku (hypertenze) nebo zděděných poruch. V konečné fázi chronického selhání ledvin již ledviny nejsou schopny plnit svoji funkci.

Příznaky selhání ledvin

Většina lidí pozoruje slabost, apatii a snadno se unaví. Klesá chuť k jídlu a strava má neobvyklou chuť.

Existují však i jiné časté příznaky selhání ledvin:

Svědění

Pokles množství moči nebo potřeba močení v noci

Nevolnost a zvracení

Pigmentace a snadná tvorba podlitin

Snížení sexuálních funkcí

Abnormální tvorba otoků kolem kotníků a na dolních končetinách

Dušnost

Bolesti na hrudníku

Křeče a záškuby

Dialýza nemůže zastoupit mnoho dalších životně důležitých funkcí ledvin. Pokud vaše ledviny již nefungují, jsou indikovány léčebné metody jako je hemodialýza a peritoneální dialýza. Pomocí nich se odstraňují odpadní produkty z vašeho těla. Dialýza však nezastoupí mnoho dalších životně důležitých funkcí ledvin, jako je např. stimulace tvorby červených krvinek. Z tohoto hlediska může pomoci transplantace ledvin.

ZDROJ: Česká transplantační společnost

( Připravuji další díl)

Autor: Václav Hejna | úterý 7.7.2009 9:15 | karma článku: 12.87 | přečteno: 824x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.43 | Přečteno: 570 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 301 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...