Dobře oblečený chudý není porušení pravidel

5. 03. 2013 19:28:44
Rád bych navázal na svůj minulý článek, Bohatý levičák, to je rozmar. Chudý pravičák, to je debil. Je to několik let, kdy jsem studoval metody Dala Carnegieho. Původně jsem uvažoval jako ostatní, "nejsem v USA, společnost je jiná, Češi jsou jiní," nyní po letech si nejsem jistý, zda jsem měl správné názory.

Jsem zřejmě ten chudý pravičák, kterého považují za debila. Bohateho levičáka osobně považuji za ujetého cvoka, který si hraje na křesťana. Mimochodem, takových bohatých křesťanů s auty vidím v neděli před kostelem dost. Jsou dostatečně rozmarní? A Bůh se tomu nahoře asi směje, až se za břicho popadá. Ale i tímto tvrzením jsem si prošel, stejně jako otázkamu církevních restitucí.

Pracuji jako dělník, ale do práce se oblékám jako manažer. Pomohlo mi to. Šaty dělají člověka. Možná se šéf nemůže vzpamatovat a považuje mě za rozmarného boháče, co dělá za minimální mzdu. No, třeba jen potřebuji mezi lidi. Ve skutečnosti potřebuji peníze. Kde jsem vzal na lepší oblečení? Koupil jsem si ho kdysi. Ale oděv není vše. Co třeba výraz ve tváři. Vzdělání vám přidá trochu toho respektu. A světe div se, otočíte si kolem prstu jak vedení, tak i obyčejné dělníky. Šaty dělají člověka. Možná mě někteří považují za rozmarného boháče, jiní mě berou jako oporu v době, kdy něčemu nerozumí. Třeba dlouhá debata o výši invalidního důchodu. Také o věcech, zákonech, pravomocech, ale i politice. Kdo se ptá, více se dozví. Přiznám se, že všudypřítomných levicových názorů je všude plno. Lidé, co nikdy nečetli ústavu, zákony, zákoník práce, občanský zákoník. Snadno se nechají zlákat populistickými bláboly nejen politiků.

Sleduji i jednání nadřízených s podřízenými. Snadno manipulovatelný člověk naletí na cokoliv. Zbývá mu jen odkývat, že je to skutečně tak špatné a zlé. Jen nerozumím, proč inteligentní lidé- pardon, můj vedoucí může být sice vzdělaný, složil maturitní zkoušku, může mít vysokoškolský diplom, ale o emoční inteligenci pochybuji. Dokonce o inteligenci přirozené. Pochopit jisté zákonitosti výroby není na škodu, kromě tvrzení, že každý šéf, ředitel a majitel je idiot. To samé si myslí o svých podřízených oni. A jsme v kolotoči nedorozumění.

Střední třída se hroutí pod tíhou neznalostí. Odsoudí jakoukoliv vládu, odsoudí jakéhokoliv prezidenta. Připadá mi, že naše společnost potřebuje snad jediného vůdce, krále. A tvrzení, že naše společnost míří zpět k feudalismu nabírá pravdivosti, jak tvrdí sociolog Jan Keller v Parlamentních listech, že v lidech začíná narůstat zlo.

Jsem příznivcem konzervativní pravice. Kloním se k názorům, že pravidla jsou tím, co platí. Psaná, ale i nepsaná. Mnohdy se to zdá až nepochopitelné, jakési omezující zákony dřívější šlechty. Je mi bližší pravidlo správného oblékání, slušného chování, pravidel stolování aj. než liberální pokusy o zavádění nového. Tím myslím v politice, životě, ve společnosti. Metody zavádění novinek ve vedení firem, zvyšování efektivity, zvyšování tlaku na lidi nikam nevede. A každý vrchol končí propastí.

Tedy, dobře oblečený chudý je jen ten, kdo nechce být ve společnosti chudých. Chce dodržovat jistá pravidla společnosti bohaté, chceme-li to takto pochopit. Marxova ekonomická nadstavba je brzdou společnosti, v rozdělování tříd a může to skončit, jako v roce 1948. Případný Kellerův návrat do středověku. Mávneme nad tím rukou nebo sami pochopíme jistá pravidla, že ekonomická krize je odrazem stavu společnosti. Optimismus přináší nejen úsměv, ale dokonce i ty peníze, prosperitu a ekonomický růst. Jak by asi vypadalo prohlášení ekonomických guru o zlepšující se světové ekonomice? Stejně jako můj osobní rozvoj, třeba jen ve stylu oblékání.

Autor: Václav Hejna | úterý 5.3.2013 19:28 | karma článku: 16.40 | přečteno: 880x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 23.14 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 901 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 214 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 240 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...