Jágr versus Kalousek

10. 02. 2013 16:52:25
Přečetl jsem si zajímavý článek na stránkách MyEgo.cz, "Proč chudí nemají rádi bohaté," a líbí se mi tento citát, "Lidé se vždy báli toho, čemu nerozuměli," to už mi ale došlo v době, kdy jsem poprvé vzal do ruky knihu Ekonomie.

Občas sleduji hokej a vím, kdo je Jaromír Jágr. Jiné jméno ze mě asi nedostanete. Je to celebrita. Ví se o každém píchnutí v zádech, zlomeném malíčku. Dokonce se ví, kolik bere za rok, kolik dostane za vstřelenou branku či za asistenci a nikomu to nevadí. Vždyť ano, on přece umí. Ano, hokej umí. Také víme, kolik milonů nabídne to nebo ono mužstvo za přestup fotbalisty. A miliony nikomu nevadí. Jako za starého Říma lidé obdivovali gladiatory. Filozofové nebyli tak středem zájmu. Nuda filozofie, moudrosti jako takové. Láska? Na co, tělesné rozkoše jsou reálné a hned. Odsuzuji sport, ne? Jen se spolu s autorem podivuji, jak neznalost snadno odsoudí ty ostatní. Kdo nemusí sport, ale spíše preferují onu filozofii a všechny ty vědy, které můžeme zahrnout do společneských.

Politologie, sociologie, ekonomika, politika a další patří do jednoho. Miroslava Kalouska naopak snadno odsoudíme jako státního zloděje. Aniž bychom se vlastně zamysleli nad jeho góly a asistencemi. Jaký je rozdíl v platu Jágra a Kalouska? Myslím, že možná i řádově.... rozdílný.

"Na co je ta kniha dobrá, ekonomika je pro mě spočítat si výplatu," řekl mi kdysi jeden spolupracovník. Pokud vím, nedokáže si jí spočítat ani po letech. Daně nechápe stejně, jako spousta těch, co se nechají snadno zlákat populistickými, chcete-li žvásty o rozkrádání země.

Co je důležitější, sport a nebo politika? Politika je pro poučení, abychom věděli dobře, že populismus jsou všechny sliby nejen předvolební. Dobře se poslouchají levné sliby o blahobytu. Kdo z těch nepoučených věřil Václavu Klausovi, že budou platy 30 000.- Kč (myslím, že toto pronesl těsně po revoluci). Proč ale nejsou? Možná proto, že jsme zůstali těmi nekvalifikovanými dělníky. Možná rozumí sportu.

I když je pravda, že jsem jednou sledoval hokej, bylo to myslím dokonce mistrovství světa. Jaromír Jágr, nejlépe placený hokejista tam byl k ničemu. Jen se předváděl. A kde byly ty miliony oceněné branky? Jak poznáme branky, Kalouska od branek Jágra? Těžko, politice prostě nerozumíme a tvrdíme, "kdybych tam byl já," jako můj děda kdysi při fotbalovém utkání s Anglií.

Kniha o ekonomii není jen o tom, jak si spočítat výplatu. A mnohdy nám na to nestačí ani matematika základní školy prvního stupně. Daně nejsou totiž branky.

Autor: Václav Hejna | neděle 10.2.2013 16:52 | karma článku: 14.49 | přečteno: 1331x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 144 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...