Pro padesátiletého invalidu život začíná

5. 01. 2013 16:33:58
Padesát let. Invalida. Okolo sebe slyším, "co chceš ještě dokázat, v padesáti? Nikde tě nevezmou.." A mají pravdu, zkoušel jsem to. Ani jako prodavač do supermarketu jsem nemohl nastoupit. Jsem silný diabetik. Noční mám výslovně zakázané od lékaře. Vykládat kamiony jako brigádník? Prý, jestli si nedělám legraci. A tak bych mohl pokračovat. Ale....

Styling není jen o účesech, módě, ale je i osobní styling. O něm bych chtěl pokračovat v rubrice "filozofie stylingu." Před několika lety jsem skončil jako vlastník a manažer online radakce, která měla asi 50 000 měsíční návštěvnost. Mé články a články od jiných redaktorů vycházely denně. Bohužel postupně se snižující zájem čtenářů, ale i možnosti zapojit začínající redaktory do práce, to vše bylo nad mé síly. A přesto si říkám, že tato prohra byla pro mě velkou školou.

Nyní je mi 49 a půl roku, jsem invalida (kdysi 3. stupeň, nyní jen druhý) začínám znovu. Po několika pokusech najít si místo, dobře placené a na tři směny nevyšlo. Sedm let jsem pracoval jako vrátný v jednom výrobním družstvu. Pokračoval jsem ve studiu filozofie a psychologie. Učil jsem se novým poznatkům, nejen v osobním rozvoji. Poté nějaký ten rok analyzoval své chyby při práci redakce, jako redaktor online časopisu. Zjistil jsem mnoho poznatků z praktického života. Hledal cesty.

Nastoupil jsem do nového zaměstnání, jako dělník. Opět ve výrobním družstvu invalidů. Je to pro mě něco nového. Minimální plat, úkolová mzda, vedoucí a mistr, který se mnou jedná jako s hlupákem. Co bych chtěl, jako nová pracovní síla. Budu se zde učit trpělivosti při kontrole jakýchsi dílů. Norma je zřejmě několik tisíc kousků za směnu. Při tom všem psát, učit se a vědět, že toto je moje třetí etapa. Praktická škola, která začíná v padesáti. Dvacet let jsem se věnoval studiu. Před tím jsem se asi dvacet let učil, jak studovat teorii. Co netihla základní a střední škola. Škola života, jak se stát silným i přes různé překážky a handicapy.

Prostě jsem do toho praštil a jsem nyní rozhodnutý, že tím to nekončí. Styling jsem zvolil proto, že jsem se celá léta učil, jak se správně oblékat jako obchodní zástupce. Co s účesem. Jak chodit na pracovní pohovory. Jak mluvit. Jak se chovat společensky. Jak má vypadat gentleman. A spoustu a spoustu dalších věcí.

V padesáti nastává ten pravý čas, předat nejen své zkušenosti, ale hlavně je využít co nejvíce pro sebe.

Autor: Václav Hejna | sobota 5.1.2013 16:33 | karma článku: 15.59 | přečteno: 1515x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...