Radikální jednání a rozhodování

27. 12. 2012 18:23:36
Otevírám novou rubriku (vlastní), nazval jsem jí LifeStyle. Chci se zde spíše zabývat svou osobní cestou, kam směřuji. Někdy vložím i něco teorie, která se stává součástí mé cesty, pro kterou se rozhoduji. Cesta od burana k elegantnímu pánovi, s přehledem. Něco o mém výběru módy, módních doplňků, etikety a hlavně rad pro život (většinou pro mou cestu, ze které si mohou někteří vzít příklad). Právě jako je tento článek.

ich.JPG

Ne vždy jsem si věděl rady a jednal správně. Je možné, aby člověk lpěl celý život na stejném názoru na svět, na svém jednání a tvrzení, že jsem to právě já. Takový a nikdy se nezměním, snad aby mě lidé rozeznali.

NEDÍVEJ SE, MOHL BYS VIDĚT. NEPOSLOUCHEJ, MOHL BYS SLYŠET. NEPŘEMÝŠLEJ, MOHL BY SES NĚCO NAUČIT. NEROZHODUJ, MOHL BY SES ROZHODNOUT ŠPATNE. NECHOĎ, MOHL BYS KLOPÝTNOUT. NEBĚHEJ, MOHL BYS UPADNOUT. NEŽIJ, MOHL BYS ZEMŘÍT. NEMĚŇ SE, MOHL BYS RŮST.

Ani už si nepamatuji, jakým způsobem jsem dospěl k tomuto tvrzení, kdo ho napsal, či odkud jsem ho citoval. Jsou to čtyři roky. Nikdy před tím jsem nepřemýšlel o tom, že mnohdy radikální jednání je jediné možné a správné. Je ovšem toto jednání vždy tím správným? Je schopnost zůstat při starém tou možností zůstat stát a potvrdit myšlenku, že nic lepšího už nepřijde?

Radikální řešení volím z toho důvodu, že je jediné a nyní správné. Možnost jak reagovat na nátlak z různých stran.

Hodně se nyní mluví o předluženosti domácností. Útok ze strany věřitelů je mnohdy natolik nepředvídatelný a pro mnohé nepřekonatelný, že jednáme sami nezodpovědně, vůči sobě, ale i rodině. Je útokem na psychiku dlužníka. Přesto je zcela jasné, že věřitel má právo na jednání, kterého se dopouští při nedodržení smlouvy.

Jaké je radikální řešení a jediné možné? Neslibovat nemožné, stát si za tím, že věřitel nepřijde k úhoně. Proto tvrdím, že vzdělání i v této oblasti je nutné. Předejdeme alespoň nervovému vypětí a zničení nejen zdraví, ale i vztahů mezi lidmi.

Jedním z řešení je neslibovat víc, než je v rámci našich možností, abychom případně uspokojili jistou částkou všechny věřitele. Třeba po malých částkách. Splatit nejdříve nejnižší úver. Pokud je to možné. Pokud ne, vybereme ten, kde nám hrozí nejvyšší pokuty. Zachováváme při tom schopnost udržet platby za životně důležité položky, tedy nájem, jídlo, léky aj. Bez toho bychom už nebyli platní ani sobě, ani věřitelům.

Radikální řešení spočívá v tom, že si stojíme za svým plánem a neustupujeme od něj. Tedy, neřešíme další problémy, abychom si uchovali psychické zdraví, které by narušilo i fyzickou rovnováhu. Což je nejdůležitější. Neřešíme v tuto chvíli budoucnost v podobě registru dlužníků, vyšších úroku a pokut z prodlení.

Radikálnost spočívá v rozhodnutí, plnění stanoveného plánu a neměnnost situace. Vypracování a dodržení plánu vytvoří jistý klid na obou stranách. Vytváříme tím i svou vlastní osobnost. Stanovení zásad přístupu k sobě samému. Chování, poctivosti a moudrosti.

Radikálnost je cestou k posilování mysli a posilování života a řešení situací, které mohou nastat.

Budoucnost si tvoříme dnes svou radikálností řešit své problémy, které jistě nastanou.

Autor: Václav Hejna | čtvrtek 27.12.2012 18:23 | karma článku: 6.03 | přečteno: 615x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 22.22 | Přečteno: 182 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 856 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 211 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 167 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...