Selhání 16. (Po transplantaci)

  Tento díl není zcela dopracován, bude tedy vkládám méně pravidelně, než kapitola předchozí, Před dialýzou.  Život se změnil, pohled na něj také a množství léků jako by znásobilo jeho vlastnosti, emoce, chyby a přednosti. Nová transplantovaná ledvina po dvou letech dialýzy zachránila jeho fyzické tělo. Touha něco dokázat byla stále silná, snad silnější. Klacky pod nohy ale měly větší váhu, musel více bojovat. Odehnal od sebe lidi, aby snad mohl najít nové?

 To neustálé hledání. Nové věci, nové události, nový život. Další nemoci, které přibyly a znásobily se. Pocity, že je na všechno sám. Přesto, měl okolo sebe známé a kamarády. Možná mu to nestačilo, chtěl snad víc, chtěl to všechno hned, bez práce?

------------------
„Asi tomu nerozumím, jsem snad z jiné planety a pozoruji zde ten cvrkot lidský. Nad tím, jak všichni natahují ruce a čím více tak činí, tím více do nich dostávají. Aby ti, co dávají získávali zpět více, než rozdali. Snad aby mohli dávat více i těm, na které se ještě nedostalo. Snadnější přístup k naplnění dlaní. Snad, aby byly dříve ještě více prázdné, či dokonce děravé,“ říkal si pro sebe Milan, “nehrabej se v tom pořád, ser na to, za chvíli jdeš domů,” zavřel za sebou vrata od dílny a zmizel mezi tou spoustou strojů. Dílna byla rozlehlá, nebylo možné rozpoznat, ze které strany se ozývá zvuk vrtačky či soustruhu. Zda přichází vedoucí, mistr a nebo se zde prostě ztratil zákazník, který tu nemá co dělat. Pokud se tu někdo nevyzná tak dobře jako on. Dostával vynadáno, když se tu někdo cizí ztratil, úmyslně či neúmyslně. Tak nějak to měl na starosti, ale rozhodně neměl čas, aby za každým chodil. Hlídat auta, co přijíždí a tak. A doma? O tom se mu nikdy moc mluvit nechtělo, vždy si přál vlastní byt, kde je ticho. Kde ho nikdo nebude rušit a může si dělat, co chce. Jen neví, zda by bylo dobré nemít okolo sebe žádné lidi. Poslední dobou přestal i v televizi sledovat béčkové filmy a pořady. Dal se na dramata a životopisy obyčejných lidí, kteří to někam dotáhli. Ale i tak hledal smysl toho všeho. Výmluvy, že v naší zemi toho nelze dosáhnout, je jiná doba, jiní lidé. Jiné chápání. A stále dokola. Hlavně že bylo stále o čem přemýšlet. To Milana nepřešlo.
Pochyboval, zda má vůbec smysl se o něco pokoušet. Napsat, vytvořit, či se snažit o něco, co má význam. Jen tak si prostě něco vymýšlí, jako když byl dítě. Život dospělých je zvláštní. Pravidla, která se vlastně ani nedodržují, jen se určují. Zřejmě aby bylo co na práci. Hledají se skulinky, aby se zase musely ucpávat někde jinde. Nadávají sami na sebe, hlavně na ty, kdo o ucpávání děr rozhodují. Kolotoč. Všichni máme takový ten svůj kolotoč.

Už od dob, kdy skončil na elektrárně stále filozofoval o životě, nikdy ho to nepřešlo. Možná měl pomilovat více žen, než jen mluvit a mluvit. Život asi je životem ve své jednoduchosti a ne jeho rozebíráním. Má se žít a ne o životě mluvit.
---------
Doma si uvařil čaj a jako vždy ve stejný čas, namazal si dva krajíce chleba s máslem. Tak jako vždy, ve stejný čas si pustil televizi. Seriál, film, dokument. Stále se opakující programy. Knihy, srovnané v knihovně byly zaprášené. Neotevřel dlouhou dobu ani jednu z nich. Snad léta. Zanevřel na cokoliv, co by ho odlišovalo od normálu. Ale ani tudy cesta nevedla. Byl stejně sám, tak jako dřív a nebylo už na co to svést. Snad na ledvinu či cukrovku. Někdy ho napadlo se dívat do monitoru a hledat na internetu inzeráty na seznámení. Jako by ho to mělo zachránit od domnělé samoty, kterou si také vytvořil sám.

"Introvert, filozoficky založená hledá muže, který by jí pomohl v hledání smyslu skutečného života."

Okamžitě odpověděl, i když byla o patnáct let mladší než Milan. Jen tak ho napadlo, že by to mohla být ta, která ho vrátí k hledání toho pravého života, lásky, citu a obyčejné radosti. Kolik ale tak pitomých slov četl, natož poslouchal. Snad se skutečně odpoutal od lidí, kterým nerozumí. A nyní snad najde tu, která porozumí jeho slovům.

Odpověď přišla za necelou hodinu: "Vedle takovýho starýho dědka bych se cítila jak dítě. Já, která vypadá jak panenka na hraní do postele."

Odpověděl pouze jednou, ale opakovalo se to. A ty další? Upřímnost? Láska? Těch pár řádek o realitě? Bylo to stále stejné. Pokus o humor. Mám hledat a nebo přijde sama? Kde hledat, kam jít, jak se usmívat, kam se dívat. Náhoda? Asi lepší si zavzdychat v posteli a víc neřešit. Udělat jí to dobře a ona se pak na mě pověsí, jako kabát na věšák, pomyslel si. Díval se na televizi. Komedie, jak jinak, o jedné slečně a chlapci, co se hledají a když se najdou...... Ale dívat se na to dá. Jako na většinu podobných romantických nesmyslů o lásce.
-------
Sledoval krajinu za oknem autobusu, v dálce viděl město. Je přikryté jakousi barevnou mlhou. Inverze, pořád dokola. Už se blíží zima. Lidé si stále stěžují, počasí, peníze, zdraví. Čekal na dopis, který stále nepřicházel. Minulost je pryč.

Seděl stále doma a čekal, že ho navštíví štěstí, co mu jednou zaklepe na dveře. Jenže ono nic. Proč by mělo klepat? Více ho potřebují jinde. Snad. Pak se na monitoru někdy objeví obálka, a z reproduktorů se ozve, "přišla ti pošta," nemá co dělat, tak si nahrál různá upozornění. Jsem jako dítě, co vymýšlí hlouposti, usmál se. Čte si krátký email a vůbec nic nechápe, kde je ta upřímnost, kde je ta pravda, kde je ta, kterou jsem si tak oblíbil, mám choutky někomu stále něco vysvětlovat. Jak to udělat, aby to bylo co nejlepší, pro mě, podle toho jak to vidím já. A opět se zabývám stejnou myšlenkou, jak by to bylo nejlepší. Tam, kde nikdo neslyší, jen sám sebe? Jsme asi všichni stejní, jako já. Jako oni. Milanovo filozofování nebralo konce a nejraději by vrátil čas. Kdy se setkal s Martinem, filozofem. Kdy nemávl rukou nad otázkami, co je člověk, kam patří, kde se vzal.

 

 

Autor: | čtvrtek 6.12.2012 9:03 | karma článku: 6,40 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Český železniční špunt

Nedalo mi to, trošku se "pošťourat" v té naší železniční síti a jistému komentáři o vysokorychlostních tratích a jediné naší vyspělé železniční trati Praha- Ostrava. Myslím, že bylo pozapomenuto na další koridory, již hotové či rozestavěné. Například Ostrava- Břeclav či rozestavěné Beroun- Cheb a IV. koridor do Českých Budějovic.

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Nemám peníze na léky

Jakým způsobem jsem se dostal do toho průšvihu je asi zřejmé. O tom zde ale psát nechci. Protože si nyní nevím rady a ještě mám střechu nad hlavou a zaplacené připojení k internetu na pět týdnů.. Mohu napsat tento článek.

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní

Nemá někdo pumpičku na saně?

Nedaleko omylem napadl sníh, nedivte se, v tomto často se měnícím počasí. Sucho- potopa- požáry- vichřice. Než jsem stačil vyběhnout na kopec, roztál. Mezitím jsem ovšem sáňky na silnici píchnul. Když jsem požadoval od řidičů, zda nemají pumpičku na sáńky ani neodpověděli. Možná to dopadne jako u těch pesimistů v čekárně.

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Čím více krve, tím více zájmu. Marketing terorismu

Terorismus, války, násilí. Znásilňování dětí a žen. Jednou jsem takto zkoušel spočítat litry krve při jednom zpravodajství na TV Nova. Kauzy nepočítám. Dale Carnegie popsal jednu takovou příhodu ve své knize "Jak získávat přátele a působit na lidi." První kapitola Dvoukvérový Crowley.

17.7.2014 v 16:27 | Karma: 9,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Zvířátko a nebo člověk

Dnes jsem otevřel Facebook a doslova mě praštila do hlavy jedna stránka. Byla zřejmě založena dnes. Podle diskutujících nějaký psychopat, nemocný či nerozumný puberťák. Snad i vrah. Nebo budoucí vrah. Jedná se o stránku, máme rádi kočičky- ale mrtvé či chcíplé.

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz