Zloděj zůstane zlodějem

22. 10. 2012 10:33:02
Toto hanlivé slovo vám zůstane přišito k vašemu jménu navěky, stačí jen malá chyba. Odpouštět snad dokázal Ježíš, ale ne mnozí křesťané, o nevěřících nemluvě, protože mají dvě možnosti, odpustit a nebo ne. Mnohdy nevěřící je vstřícnější.

Když jsem byl malý, ukradl jsem z peněženky tři koruny na autobus, na výlet s kámošem. Nikdo už si to naštěstí nepamatuje, jen já. Upřímnost nade vše, za tři koruny mě nikdo nezavře. Navíc je to promlčeno. Ty občasné nevracené drobné půjčky se zvrhnou ve velké dluhy s výmluvou, že věřitelé nám prostě pomohou ve finanční tísni. Kdo ví, jaká byla a je příčina chudoby a finanční tísně. O tom, kdo za to může, je tu probíráno denně a několikrát ročně na demonstraci s různými transparenty o smrti z hladu. Je to probíráno nejen tady v blogu, v denním tisku, v televizi, rozhlase, ..., v hospodě, v dopravních prostředcích. V letadle do Tokia.

Za všechno samozřejmě může vláda, to je jisté. Hlavně ta dnešní, co ta si dovoluje vůči obyčejným lidem, jako jsem já, soused, vzdálený soused a soused, kterého neznám. Za všechno mohou ti zkorumpovaní zloději, co nemyslí na nás, co se nemohou nijak bránit. A jedna paní, co si nedá říct a jede na zájezd s důchodci pro předražené hrnce. Můžu jí to opakovat denně, že nalítla už jednou. A tak se vše promění v rozhovor, koho že to vlastně volil?

"Na můj dům jsem si poctivě vydělal, dřel jsem na něj celý život."

No vlastně jsem si vzpomněl, jak jsem mu pomáhal a žádný dům nemám. Bydlím v podnájmu. Nedávno jsem s ním mluvil na ulici, v ruce hůlku a mířil do hospody, jako celá léta. Pozval mě na jedno plzeňský. Proč ne, i po letech odměna zahřeje. Tedy odměn bylo také už dost, v podobě několika piv a rumů.

Vzpomínal jsem, jak jsem Pepíkovi pomohl ukradnout podnikový náklaďák, to vše za finanční podpory ozbrojeného důchodce, vrátného Čížka. No, vlastně jsme si ho na pár hodin půjčili. Vzal jsem tu jednu, nebo byly dvě? No to je jedno, vzali jsem těch patnáct palet s cihlami, nějakých pár (desítek) pytlů cementu a vápna. Jo a tu míchačku co nemíchala. Tedy ona nemíchala na stavbě mateřské školky a tak chlapi seděli v hospodě. Když přišel mistr, tak mu prostě řekli, že míchačka nemíchá a opili při tom i samotného stavbyvedoucího. U Pepíka ale míchačka míchala o sto šest, až umíchala na dům. Dodnes stojí, chlubí se Pepík.

Takže já a Pepík jsme vlastně poctivci do morku kosti. Ten malý náklaďáček, trošku té nakradené (půjčené) nafty, pár věcí a nářadí, "no co, v obchodech si prostě ty cihly nesehnal," pokrčil rameny, "krást se muselo," potvrdil mi znovu Pepík a propočítával cosi na papírku. Pak nahlas jen bouchl do stolu, "sakra, já ty dluhy nikdy nezaplatím. Začalo to tou barevnou televizí, no a ty .... se na tom pěkně napásli, ...," myslí tím úroky a úroky za neplacení.

"Volil jsem komunisty, no neříkej, že nemyslí na nás poctivé, obyčejné dělníky," a ukázal mi mozoly. Jako vždy.

No a navíc? Oba jsme bez práce, sedíme v hospodě a utrácíme podporu, tu mizernou podporu od Nečase. Stále si vzájemně ukazujeme ty mozoly a těšíme se na vládu dělníků a rolníků. A já malý zloděj, co kdysi ukradl tři koruny dnes dlužím tři miliony a hrozí mi exekuce. Ale stále nesahám po kotníky těm zlodějům z vlády. A utěšující je, že mě kamarádi uklidňují, "podívej se, tady dluží všichni.., buď v klidu."

Autor: Václav Hejna | pondělí 22.10.2012 10:33 | karma článku: 19.43 | přečteno: 1273x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 28.22 | Přečteno: 338 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.78 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 237 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 182 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 247 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...