Nové téma nahodil zpěvák Kenny Rogers

23. 11. 2009 17:20:19
Ne, že bych se s ním osobně setkal a měl připravené interview, ale poslední dobou mám pocit, že jsem natolik vytížený, že bych potřeboval dlouhou přestávku. Ale jak jsem pochopil, díky jednomu člověku, kterého zajímá můj zdravotní stav, vzpomněl jsem si na dobu, kdy jsem byl v pohodě. Z portálu I-legalně jsem si stáhl většinu písniček od Kennyho Rogerse. A tak jsem se na chvíli vrátil k dobrodužnému životu, kdy jsem mohl v době totality poslouchat tuto hudbu. Vyšlo u ná LP s jeho největšími hity. Naštěstí.
Kenny Rogers
Kenny RogersWikimedia

A tak jsem se vlastně na chvíli dostal k country hudbě. U nás to byli hlavně Zelenáči, Plavci a Fešáci. Chcete-li Greenhorns, The Rangers. Bylo mi kolem 16 let. Tehdy jsem byl vlastně takový mladý zelenáč, který jezdil na čundry, vždy sám a přidal se po cestě k nějaké partě. Pak jsem zase zmizel, jako pára nad hrncem. Měl jsem spoustu přátel. Já si nikdy nezapamatoval slova písničky, která se u ohně zpívala, ale líbily se mi. Já vím, je to dávno. A tak mě napadlo, že bychom mohli na tento týden vytvořit nové téma. "Co pro nás znamená konzumní způsob života." Ten mě totiž "napadl" těsně po revoluci. Nepochopil jsem totiž demokracii v pravém slova smyslu, byť jsem na začátku devadesátých let pokračoval ve studiu filozofie. Objevoval jsem Václava Havla, Masaryka a další.

Ale pochopil jsem, že přichází i další věci této nové doby. Pustil jsem se i do studia ekonomie, a tak mě napadlo, že bych mohl vyzkoušet podnikání. Bohužel jsem přecenil schopnosti a podnikání samotné jsem převzal spíše z ruk malého českého podnikavce, než skutečného podnikatele. Bohužel. Můj koníček se proměnil v množství peněz, za kolik ho prodat a kvalita mé práce klesala. Navíc jsem přišel o rodinu a své zdraví. Ptám se sám sebe, zda se to vlastně vyplatilo. Ale docházím k myšlence, že slovo "kdyby" nemá smysl. Je nutné toto vše pochopit právě v tom významu filozofickém. Zkušenosti přináší slova pro naše čtenáře, a tak vznikají články. Praktické poznatky a zkušenosti pro teoretické poznání studiachtivých čtenářů.

Abych se vrátil ale k hudbě Kennyho Rogerse, kterého v Čechách zastoupil hlavně Karel Černoch a Pavel Bobek, mi připomnělo, že konzumní způsob života zcela odvrací nejen mou mysl od skutečné radosti ze studia filozofie. A tedy i lásky k moudrosti a životu samému. Konzumní způsob života mě samozřejmě navedl k poslechu jiného stylu v hudbě, sledování filmů a četby literatury. Naštěstí jsem pochopil, zda má pro mě význam chlubit se lidem svým bohatstvím, v podobě věcí a peněz, či tím, co umím a co jsem se naučil.

Duety a balady Kennyho Rogerse mi nejen vehnaly slzy do očí nad tímto poznáním. Nad skoro ztracenou schopností vnímat svět, krásu a lidi. Chodit lesem, přírodou, usmívat se na lidi a být hrdý na mou schopnost napsat článek, povídku. Dokázat vyjádřit nejen slovy lásku. A to, že jsem podlehl konzumnímu způsobu života, byla dobrá zkušenost, že není vhodná pro vztahy mezi lidmi. Měníme lásku a vztahy za peníze a věci. Stáváme se otroky, jsme zlí, závistiví, a v podnikání hledáme jediné, zisk. Věci které prodáváme přepočítáváme na peníze. Trošku zapomínáme, že tyto věci, můžeme zvětšovat ne penězi, ale vztahy mezi lidmi a láskou. Jen tak zvětšíme svou firmu pro dobro a usnadnění života druhým. A to se mi nepovedlo.

A tak se chci snažit vrátit k tomu, co jsem začal. Tento projekt, kterému je již sedm let věnuji. Ne, proměňovat ho pro peníze, ale pro čtenáře, jen tak mohu zvětšit svou firmu a podnikatelský záměr.

A tedy znovu, Kenny Rogers je pro mě takovým tím hudebním startem a pokusem vydat se tou správnou cestou. Dávat opět to, co jsem dokázal dříve. Usmívat se na lidi a nehodnotit je podle luxusního auta, domu a množství peněz.

Autor: Václav Hejna | pondělí 23.11.2009 17:20 | karma článku: 8.14 | přečteno: 766x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 17.71 | Přečteno: 564 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 188 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 155 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 228 | Diskuse
Počet článků 252 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 948
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6 https://www.facebook.com/public24 Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...