Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povídka Piko připomíná normalizační léta- aneb seriál k 20. výročí

Návrat do budoucnosti, nazval bych tuto mojí prvotinu, která vznikla náhle, ve tři hodiny ráno, když jsem nemohl usnout. Časté vzpomínky na léta minulá mě donutily, abych se do psaní pustil.

V roce 1998, kdy jsem napsal první řádky a několikrát přepracovával. Trvalo to snad půl roku, než jsem toto dílko upravil. Ale v konečné podobě elektronické
knihy vyšlo až v roce 2003.

V povídce se prolínají dva časové úseky, rok 1999, začátek listopadu a 1979. Příběh Karla, který se vydal do města, kde trávil svá učňovká léta. Odehrává se v Karlových Varech.

Střídající se časové úseky nás zavedou do časů deset let po sametové revoluci a deset let před ní. Setkání lidí ze zcela jiných světů. Pozvání party kluků a holek do jiné doby přináší i pohled do událostí té doby a rozdíly v životním stylu, hudbě apod.

Karel, který se stal obětí soudružky, která vyučovala občanskou nauku pevnou rukou o učení Marxe a Lenina, jejich pokračovatelů. Návštěva přednášky o Leninovi, která se náhle mění v techno párty konající se na stejném místě, po dvaceti letech v jiném světě, jiném čase.

Karlovo setkání s Martinou po dvaceti letech. Láska v tak krátkém, byť dlouhém časovém úseku. Co bylo pro Martinu dvacet let, znamenalo pro Karla jen pár hodin......

Podíváme se tedy do časů normalizačních let z období začátku 80. let a deset let života ve zcela jiném svobodném světě.

Ukázka první kapitoly této povídky:

Sněží a není to nic zvláštního, je začátek listopadu. Nástupiště na pražském Wilsonově nádraží je plné mladých lidí jedoucích na internát. Je neděle a většina z nich se tváří znuděně, zřejme proto, že musí zase na pět dní z domova. Karel vzpomínal, že takhle to nějak vypadalo, když on jezdil z Plzně do Karlových Varů do školy s partou kluků. Před odjezdem si vždy dělali legraci z lidí tím, že pod vlakem je nějaké zvíře.Ti, co stáli poblíž, se vždy podívali pod vagon. Vzal si týden volna, protože se chtěl podívat do míst, kam před dvaceti lety jako učeň jezdil.

Byla zima, vlak stále nebyl přistaven. Tak se procházel po nástupišti a občas zaslechl hovor. Kluci měli vetšinou stejné starosti, jaké měl Karel a jeho kamarádi před lety. Někteří si nasadili sluchátka, poslouchali walkmanny a nevnímali okolí. Jiní nahlas vyprávěli své zážitky z diskotéky. Vlak konečně přijel, všichni se do něj nahrnuli a Karel měl co dělat, aby uhájil místo u dveří. Byl vecpán do uličky a naštestí sehnal místo v jednom kupé.

"Pepíku, kup ještě deset lahváču!", zakřičel jeden mladík z okna.

Cinkání láhví se ozývalo z celého vagonu a ulička se stávala neprůchodnou.

Vlak se pomalu rozjel. Karel se snažil pohodlně posadit, ale kupé pro osm lidí bylo zaplněno deseti.

Venku chumelilo čím dál tím víc a steží šlo rozeznat krajinu za okny. Bylo pět hodin odpoledne, už byla dávno tma. Vlak opustil hlavní město a vydal se do volné krajiny. Snažil se v tom křiku rozeznat jednotlivé rozhovory. Nevěděl proč, ale myslel si, že se dozví něco zajímavého. Nepatřil mezi lidi, kteří by byli zrovna moc zvědaví. Je to asi lidská slabost všeobecně, dozvědět se pár drbů a pak o tom ve změněné formě vyprávět svým přátelům nebo známým, jako svůj vlastní příběh.

Karlovi bylo právě třicet šest let a každotýdenní cesty do školy podnikal právě před dvaceti lety. Byl nebezpečně zahloubán do své minulosti a proto chtěl podniknout tuto cestu, aby se této nebezpečné choroby, jak sám tyto pocity nazval, zbavil. Hodne četl knihy o pozitivním myšlení, ale tomu, co se dozvěděl stejně nevěřil. Chtěl se ale ve skutečnosti přesvědčit, že to funguje.

Byl stále svobodný a neustále si namlouval, že jedině on je tou příčinou svých neůspěchů, což byla samozřejmě pravda. Někde četl, že způsob jak se zbavit strachu či starostí je udělat právě to, čeho se nejvice bojíme. Vydal se proto na cestu do míst, kde strávil, jak sám vždy říkal, svá nejlepší léta. V té době měl nejvíce přátel a několik krátkodobých milostných románků.

Vlak zastavil v Berouně. Přistoupili další cestujíci, většinou mládež. Pivo teklo proudem a dokonce se objevil i tvrdý alkohol. Někdo si zapálil cigaretu i když seděli v nekuřáckém voze. Karel, který nějaký čas pracoval jako průvodčí u drah si toho ale nevšímal. Tak zvaná profesionální deformace ho dávno opustila.

"Je přece demokracie, tak proč bych si nezapálil!", zakřičel tak, že se všichni v uličce otočili směrem k našemu kupé.

Myslet na minulost a zcela se v ní topit je brzda cesty za úspěchem, po kterém tak toužil. Zavřel oči a poslouchal. Cesta ubíhala docela rychle a vlak neměl žádné zpoždení, což nebylo zase tak bežné. Říkal si, že by se mohlo něco stát. Náušnice v uchu a dlouhé vlasy vzadu svázané do copánku. Na sobě koženou bundu a roztrhané rifle. Vůbec nepohoršoval své okolí, jak si to pamatoval z dřívejška. Nikdo se nad tím nepozastavoval a nikdo mu neříkal, že je chuligán.

Nepatřil mezi snoby, protože na módní věci neměl peníze a navíc, nosil jen to, co se líbí jemu.

Plzeň- Hlavní nádraží. Bylo to právě místo odkud jezdil do školy.

Zřejmě někteří kluci jedou na stejné učiliště. Znovu spoustu křiku, cinkání láhví. Na chodbičce se hromadily další a dalši tašky a batohy. Venku stále snežilo a na kolejích bylo vidět, že ho za tu chvíli přibylo opravdu hodně.......

(Pokračování 17. listopadu 2009)

Autor: | úterý 10.11.2009 16:31 | karma článku: 6,68 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Český železniční špunt

Nedalo mi to, trošku se "pošťourat" v té naší železniční síti a jistému komentáři o vysokorychlostních tratích a jediné naší vyspělé železniční trati Praha- Ostrava. Myslím, že bylo pozapomenuto na další koridory, již hotové či rozestavěné. Například Ostrava- Břeclav či rozestavěné Beroun- Cheb a IV. koridor do Českých Budějovic.

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Nemám peníze na léky

Jakým způsobem jsem se dostal do toho průšvihu je asi zřejmé. O tom zde ale psát nechci. Protože si nyní nevím rady a ještě mám střechu nad hlavou a zaplacené připojení k internetu na pět týdnů.. Mohu napsat tento článek.

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní

Nemá někdo pumpičku na saně?

Nedaleko omylem napadl sníh, nedivte se, v tomto často se měnícím počasí. Sucho- potopa- požáry- vichřice. Než jsem stačil vyběhnout na kopec, roztál. Mezitím jsem ovšem sáňky na silnici píchnul. Když jsem požadoval od řidičů, zda nemají pumpičku na sáńky ani neodpověděli. Možná to dopadne jako u těch pesimistů v čekárně.

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99 | Přečteno: 588x | Diskuse| Ostatní

Čím více krve, tím více zájmu. Marketing terorismu

Terorismus, války, násilí. Znásilňování dětí a žen. Jednou jsem takto zkoušel spočítat litry krve při jednom zpravodajství na TV Nova. Kauzy nepočítám. Dale Carnegie popsal jednu takovou příhodu ve své knize "Jak získávat přátele a působit na lidi." První kapitola Dvoukvérový Crowley.

17.7.2014 v 16:27 | Karma: 9,64 | Přečteno: 462x | Diskuse| Ostatní

Zvířátko a nebo člověk

Dnes jsem otevřel Facebook a doslova mě praštila do hlavy jedna stránka. Byla zřejmě založena dnes. Podle diskutujících nějaký psychopat, nemocný či nerozumný puberťák. Snad i vrah. Nebo budoucí vrah. Jedná se o stránku, máme rádi kočičky- ale mrtvé či chcíplé.

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz